STOFZUIGERS

Een snelle, flitsende en vooral beeldende voorstelling met als onderliggend thema: pesten.

Ergens, hier ver vandaan, op een kleine boerderij, woont een grote, grote familie. Een besloten gemeenschap. De familiebanden zijn z� ingewikkeld, je kan je eigen verre neef zijn. De spil van de familie wordt gevormd door vijf broers, een vijfling, vroegkalend, evenals hun depressieve vader.

Robert Brouwer: Stofzuigers Alles heeft de vader al geprobeerd tegen die kaalheid: achter- overgekamde wenkbrauwen, okseltransplantatie, haartatoeage. Ooit probeerde hij een cavia z� af te richten, dat-ie de hele dag op z'n hoofd bleef zitten. De moeder is door de verslaving aan haar eigengemaakte snert in de loop der jaren zo uitgedijd, dat niemand nu doorheeft dat ze nogmaals zwanger is. En zo wordt er, geheel onverwacht, achttien jaar na de vijfling nog een zesde zoon geboren, deze keer met een enorme bos haar. De keizersnee is zo groot, dat een naam voor het jongetje niet moeilijk is: Jaap.
De vijfling, jaloers op zijn haar, vatten het woord 'babysitten' wel heel letterlijk op. De vader gelooft niet dat hij de vader kan zijn van een baby met zo'n bos haar, negeert hem daarom volkomen en zinkt nog verder weg in zijn identiteitscrisis; elke keer als de telefoon gaat neemt hij op met: "Hallo, met wie spreekt u?" De mestgeur van zijn haren maakt Jaap ook op school niet geliefd, kortom opgroeien is voor Jaap geen pretje. Enig lichtpuntje lijkt Els�ve, het meisje waar hij verliefd op is, die hem lieve woordjes in zijn oor fluistert en zegt dat ze heel veel van hem houdt, tot ze Robert Brouwer: Stofzuigers erachteraan roept: "1 april!!!"
Een verandering lijkt op komst wanneer Jaap de stofzuiger zo om weet te bouwen, dat hij daar voortaan de stal mee schoon kan maken. Jaaps omgebouwde stofzuigers worden populair. De tandarts wil er wel ��n hebben om kiezen mee te trekken, Jaaps moeder gebruikt een stofzuiger om haar vet mee af te zuigen, zijn broers beroven er een bank mee...
Jaap durft eindelijk een afspraak te maken met Els�ve. Alles lijkt goed te gaan totdat zijn broers met een stofzuiger roet in het eten gooien. Het moment is gekomen voor een verschrikkelijke wraak...

"Robert Brouwer bezit een onmiskenbaar talent en een uitstraling van jewelste. Een cabaretier met lef. Brouwer gaat gemakkelijk om met taalbeelden, is verteller en typeur en hij probeert met grillige, fantasievolle verbindingslijnen en zijsprongen associaties aan te brengen. Hij blijft in een compacte voorstelling overeind en weet met zijn clowneske stijl te boeien en soms te ontroeren." (Nieuwsblad van het Noorden)

"Het dragende element in de voorstelling was de snelheid. Bovendien bleek de Friese kleinkunstenaar een mimisch wonder te zijn. Het maakte het programma luchtig-expressief en mede om die reden was het onderhoudend. Als je in je eentje in staat bent bijna twee uur te boeien, dan heb je talent." (Twentsche Courant)

"Vol bewondering over de compositie van zijn verhaal, over zijn toneelinstinct en zijn veelzijdigheid. Brouwer heeft een grote uitstraling." (Brabants Dagblad)

« terug naar "informatie"