Over Robert

Robert Brouwer, winnaar van het Groninger Cabaretfestival en tweede-prijswinnaar op het Leids Cabaretfestival, maakt sinds 1987 solovoorstellingen. Naast zijn programma’s voor volwassenen speelde hij altijd al veel jeugdtheatervoorstellingen, en daar is hij zich in 2002 volledig op gaan toeleggen.

Robert, zelf opgeleid tot leraar, speelde inmiddels ruim 3600 voorstellingen voor scholieren en wist zelfs de meest weerbarstige leerling tot het einde toe te boeien. Met veel grappen, veel mimiek en veel beweging, sleept hij de leerlingen bijna letterlijk mee in komische verhalen, die aansluiten op hun belevingswereld. De schoolvoorstellingen zijn in de eerste plaats grappig, maar hebben een serieuze ondertoon, waardoor de voorstellingen makkelijk te koppelen zijn aan lessenseries over bijvoorbeeld gezonde en ongezonde voeding, pesten of spreekwoorden en gezegdes. Naast de jeugdvoorstellingen maakt Robert sinds een paar jaar speciale voorstellingen voor theaterfestivals

Cultuur
Omdat Robert onderhand op vele middelbare scholen en basisscholen in Nederland en België beschouwd wordt als een begrip als het gaat om het spelen voor jongeren, wordt Robert de laatste jaren steeds vaker gevraagd om lezingen te geven over ‘hoe leerlingen te betrekken bij cultuur’, o.a. door het Ministerie van Onderwijs.

Ook schreef hij talloze artikelen en columns, gaf honderden workshops cabaret, theater en stand up comedy, jureerde bij onder meer de Kunstbende, Doe Maar Dicht Maar en De Scholenstrijd. Daarnaast regisseerde hij diverse theaterprogramma’s, waaronder twee voorstellingen van cabaretier Gijs Nillissen. Tot slot is hij tot 2017 boegbeeld van Cultuureducatie met Kwaliteit in de provincie Groningen, georganiseerd door de samenwerkende cultuurorganisaties van de provincie.

Spelletjes
Naast zijn werk als cabaretier is Robert auteur van bordspellen. In 2011 is van zijn hand Het Grote Basisschoolspel uitgekomen, een leuk en educatief spel over alle lesstof van de basisschool, van groep 3 tot en met 8. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Noordhoff (zie www.grotebasisschoolspel.nl) en is in november 2011 uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar 2011.

In 2013 kwam zijn laatste spel uit: Planes, Race rond de Wereld. Het spel wordt uitgegeven door Identity Games/Disney en is uitgeroepen tot winnaar van Het Leukste Spel van Nederland 2013. Als Robert op een basisschool speelt neemt hij uiteraard een exemplaar van een van de spellen mee, voor de school.

Nog meer Robert

  • Winnaar van het Groninger Cabaretfestival
  • 2e prijswinnaar op het Leids Cabaretfestival

Het Grote Basisschoolspel

Naast cabaretier is Robert ook ontwerper van bordspellen. In 2011 bracht uitgeverij Noordhoff van zijn hand Het Grote Basisschoolspel uit, dat in datzelfde jaar werd uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar 2011. Lees hier meer over het spel.

In 2013 werd een spel van Robert winnaar bij de wedstrijd Het leukste spel van Nederland, en dat spel ligt nu in de winkels onder de naam Planes, Race rond de wereld (Identity Games/Disney). 

Robert in Altijd Wat

Op dinsdag 25 oktober 2011 zond het NCRV-programma Altijd Wat een portret uit van Robert Brouwer, met daarin een impressie van een voorstelling. Klik hier om de uitzending te bekijken.

Robert in de De Nachtzoen

Op 4 november 2013 geeft Robert in het IKON-programma De Nachtzoen zijn visie op het nut van cultuur voor kinderen. Klik hier om de uitzending te bekijken.