Voorstellingen voor het Primair Onderwijs (PO)

Spaghetti!

In Nederland zijn geen bergen. Toch? Hoe kan het dan dat ik een dorpje weet dat midden tussen de bergen ligt. Hele hoge, Nederlandse bergen. Maar deze bergen zijn niet van steen, niet van rots, maar van afval. Grote bergen afval, nog hoger dan de hoogste berg in Zwitserland.

Al dat afval komt uit het dorpje. Want de bewoners van het dorpje zijn echte smulpapen, echte lekkerbekken. Ze eten heel veel en heel graag.

Midden in het dorp staat een heel grote winkel waar ze alles verkopen wat de bewoners zo lekker vinden: reuzendonuts, megasoezen, gigakroketten. Achter de toonbank van deze dorpswinkel staat de eigenaar: Tony Macaroni. En Tony Macaroni is precies de goede man voor deze dorpswinkel. Voor Tony Macaroni is eten namelijk zijn hobby. Tony Macaroni dan ook tonnetjerond, net als alle andere bewoners van het dorp. En ze vinden het prima. Dik is gezond! De hele dag staan ze in de rij voor de winkel van Tony, en scheppen tegen elkaar op wie er meest kan opscheppen.

En van alles wat ze eten, gooien ze alle afval zo, hop, op het plein. Opruimen lukt ze niet meer. Hun buiken zijn zo vol en rond, dat ze niet eens meer naar beneden kunnen kijken. Hun armen komen niet meer voorbij hun buik, en als ze toch willen bukken om een papiertje op te rapen, dan scheuren ze uit hun broek.

Gelukkig raast er elke dag een bezem over het plein, die alle afval het dorp uit veegt, bovenop de bergen vol rotzooi die er al liggen. Het lijkt net alsof de bezem uit zichzelf veegt, maar als je goed kijkt, zie je dat er een jongetje achter de bezem zit, het zoontje van Tony Macaroni. Hij is zo mager, dat hij zich kan verstoppen achter zijn bezem, en omdat hij zo’n dunne sliert is, noemt iedereen hem: Spaghetti. Nog nooit heeft iemand Spaghetti zonder zijn bezem gezien, want elke dag, de hele dag door, ruimt Spaghetti alle rotzooi op die de andere dorpsbewoners maken.

Omdat Spaghetti zo hard veegt, wordt hij dunner en dunner. En omdat alle andere dorpsbewoners zo veel eten, worden ze dikker en dikker. Als snel kunnen ze niet meer lopen, alleen nog rollen door de straten. Of nog erger: ze komen klem te zitten in hun huis. Eten halen lukt ze niet meer, dus moeten ze voortaan eten bestellen, bij Tony Macaroni. Maar die zit ook klem; hij kan de winkel niet meer uit. Dus moet Spaghetti eten rond gaan brengen.

Steeds meer bestellingen moet Spaghetti bezorgen. Hij rent en rent. En daarna moet hij ook nog alle troep opruimen, alle verpakkingen, alle papiertjes en plastic zakjes. Steeds meer. De afvalhopen rondom het dorp worden groter en groter. De bergen groeien en groeien.

En dan trilt er, bovenop het allerhoogste puntje van de allerhoogste afvalberg, één dopje van een colafles los van de berg, en rolt naar beneden. Onderweg neemt hij een papieren zakje mee. Die neemt weer wat lege blikjes mee, plastic verpakkingen, steeds groter wordt de bal van afval die van bovenaf naar beneden rolt, als een sneeuwbal die steeds groter wordt, een afvalbal. Groter en groter, sneller en sneller. Iedereen ziet de lawine van afval op het dorp afkomen, maar iedereen zit klem.

Spaghetti, HELP!

Informatie

Spaghetti is een beeldende voorstelling vol visuele grappen over dik en dun, gezond en ongezond eten en het opruimen van afval.

 –

Spaghetti is geschikt voor:
Groep 1 t/m 4.

 –

De voorstelling heeft een lengte van 
35 minuten

 –

Bekijk hier de prijzen en het lesmateriaal.