Voorstellingen voor het Primair Onderwijs (PO)

Ananas!

Peer is een toffe jongen. Misschien niet de mooiste, misschien niet de dunste, maar Peer is relaxed. Hij houdt nou eenmaal van eten, veel eten, en van Rozemarijn, de slankste snijboon, het leukste toetje van de klas. Maar helaas, ondanks zijn omvang ziet zij hem niet staan.

Ananas

Thuis krijgt Peer ook al weinig aandacht. Moeder is alleen bezig met haar uiterlijk. Jonger wil ze eruitzien, steeds jonger. Met nietjes, knijpers en lijmtangen probeert ze haar huid zo strak mogelijk te trekken. Geen tijd voor Peer en zijn kleine zusjes Mozzarella en Salmonella, geen tijd voor het huishouden, geen tijd om te koken. Gelukkig heeft Peer een abonnement op de snackbars van McMore, onderdeel van Megafood BV, het bedrijf waar Peer z’n vader werkt. Zo ontbreekt het Peer en zijn zusjes tenminste niet aan megakroketten, ultrafrikandellen en Peers lieveling: de Multimac…

Ook op school draait alles om uiterlijk: de mooiste spullen, de duurste merkkleding en de nieuwste mobieltjes. Het ergste is nog wel Taco, de leider van de brillcreamboys: Bennie, Kennie en Rennie. Hij is verzorgder dan verzorgd, mobieler dan mobiel. Taco geeft Peer, om zijn hoofd vol pukkeltjes en zijn ontplofte haardos, zijn nieuwe scheldnaam: Ananas!

Om op school mee te kunnen doen moet je geld hebben, en bij Peer thuis gaat alle geld naar de plastic chirurg van zijn moeder. Elk jaar ziet moeder er weer tien jaar jonger uit, maar om haar heen wordt alles verwaarloosd. Peer doet alsof het hem allemaal niets kan schelen, maar gaat wel steeds meer eten. Maar hoe dikker hij wordt, hoe ongelukkiger hij zich voelt, en hoe ongelukkiger hij zich voelt, hoe meer hij gaat eten. Als Peer ziet dat niet alleen hij, maar ook Salmonella en Mozzarella langzaam dikker en dikker worden, besluit hij dat alles anders moet. Uit tijdschriften haalt hij diëten: het koekjesdieet, het dropdieet, het chocoladedieet, maar niets helpt. Ook aan zijn moeder heeft hij niets meer; haar huid zit zo strak dat ze niet meer praten kan. Als hij haar meesleept naar allerlei instanties om hulp te krijgen, gelooft niemand dat z’n moeder ouder is dan zestien en ja, zonder volwassene erbij kunnen ze hem niet helpen.

Dan gaat Peer met de hele klas op schoolkamp. Als Peer in het pretpark problemen krijgt met Taco en zijn brillcreamboys, wordt hij gered door Rozemarijn. Als hij zijn hart bij haar uitstort, vertelt zij ook hem haar grote geheim. En dan wordt alles anders…

Informatie

Ananas is een flitsende voorstelling over (on)gezond eten en de (on)belangrijkheid van uiterlijkheden.

 –

Ananas is geschikt voor:
Groep 5 t/m 8.

 –

De voorstelling heeft een lengte van ongeveer 50 minuten. In overleg kan de lengte iets verkort worden als de voorstelling binnen een lesuur moet passen.

 –

Bekijk hier de prijzen en het lesmateriaal.

 –